Elméletből gyakorlat 4/6

2022.05.16

Igényesség, de mire? Tisztázandó, helyesebben régi-új tartalommal töltendő maga a fogalom. Az iparbiztonság szempontjából igényes és a hétköznapi életben a köznyelvben értendő "igényes", lényegesen eltér.

Esetünkben az igényesség akkor rejt hozzáadott értéket, ha az nem egy felszínes tulajdonság, hanem jóval sokrétűbb és nem a fizetési sávval a bérszínvonallal a pénzügyi képességekkel, anyagi lehetőségekkel függ össze, de jóval inkább az együttérzés tényezővel, ami természetes tartalmi eleme minden lojális csapattagnak, minden alkotónak, aki a saját érdekeit némiképp összhangban érzi a közössége érdekeivel, de semmiképp nem ellentétesnek.

Hogyan tanítható az igényesség és mi az konkrétan?

Egyszerűen, példamutatással. Olyan rendszerbe integrált mechanizmusokkal, amik széles körben ismertetett, példákkal alátámasztott, tesztelhető módon elérhetővé tett olyan újító formulák, amik egyértelmű előnyt keletkeztetnek mindenki életében és elsősorban nem anyagi előnyt.

Igényesség arra, hogy mi hagyja el a számat.

Ez maga a varázslat. A világ egy olyan nyelvén szólalunk meg, ami képességeket keletkeztet, képességekkel ruház fel, egyszóval képessé tesz. Amikor ennek tudatában használjuk, olyan dolgok történhetnek, amik túlmutatnak az érvelés a logika felszínén és az elhangzó úgy győzi meg a hallgatót, hogy sosem volt ez a szándéka. Az igazság feloldja a konfliktust.

Igényt keletkeztetni arra, hogy legyen célom és elérhessem azt.

A közösségi célt támogatni úgy tudom leginkább, ha az ösztönöm azt súgja e kettő egyezik. Bátorítani kell arra, hogy mindenki képes legyen mikro és makro célkitűzésre és annak eléréséhez projektgondolkodással, összegyűjteni a szükséges és elégséges feltételrendszert és támogatókat.

Igényt keletkeztetni arra, hogy  merjem felkonferálni észrevételeimet.

Lehetőségekhez kell juttatni mindenkit, hogy célkitűzéseit megossza másokkal és ezáltal arra inspiráljon, hogy a közösség élete változtatható, javítható, kritikával illethető. Egy folyamatosan gazdagodó élő szervezet, ami nem különül el s főleg nem áll az emberi alkotó felett. Párbeszédpanelek, minden vállalati réteg részvételével.

Igényesség a környezetemmel kapcsolatban.

Egy modern vállalatnak rendelkeznie kell olyan működést támogató megoldásokkal, amik a proaktív emberi jelenlét fontosságát tükrözik. Védetté, informálissá, interaktívvá, egyszóval felhasználóbaráttá kell tenni a munkahelyi környezetet, ahol a biztonsági komfort fenntarthatóságát, élményszerű elemek helyezik a figyelem középpontjába.

Folytatása következik.