Biztonság-Irányítás-Technika

2022.03.10

A '22-es csapdájából van kiút. Ez nem más, mint, hogy képesek vagyunk e vállalatunkat, szervezetünket, új módszertanok és innovatív eszközök bevezetésének lehetőségét keresve megújítani, vagy maradunk a régi sémáknál, kockáztatva azt, hogy az új világ, amiben az optimális vagyis a "lehető legjobb" a kulcskifejezés, elszalad mellettünk.

Vezetőként, figyelmünket nagy látószögűre kell állítani az önös érdekektől elrugaszkodva és közvetlen üzleti érdekeken túl, társadalmi szempontból is értékelni, önértékelni kell azt, amit teszünk.

Oláh Tibor vagyok és elsődleges célom, hogy az unikális értékkel és tradícióval rendelkező patinás vállalatok, szervezetek működését átsegítem a szükséges mértékű digitális reorganizáción és segítsek legyűrni a félelmet, amit egy újragondolt rendszer bevezetése jelent.

Az RPA rendszerek korszakába léptünk!

A vállalati-, egyetemi-, egészségügyi-, termelő- és technológiai tér elérése, látogatása, feltételekhez kötött. Az elvárás tehát az,- a biztonsági igény függvényében-, hogy valamilyen eszköz, ember, valamilyen módszertan alapján azonosítson, ellenőrizzen és áteresszen. Ez a jelenkori analóg szisztéma erősen ember által irányított és kezelt, ebből adódóan az azonosítás, ellenőrzés, áteresztés folyamattartása eltérő, nem valósul meg 100%-ban, tehát minőség- és biztonságvédelmi kockázatot rejt.

A digitalizálás igénye az automatizálás korszakában életre hívta az RPA (Robotic Process Automation) fogalomrendszert, ami azt sugallja, hogy a jövőben a minősített biztonsági igényű objektumok automatizmusok útján lesznek képesek azonosítani, informálni, ellenőrizni, kommunikálni az ügyfelekkel, akként, ahogy azt a felhasználók státusza igényli. A minőségirányítás, csakúgy, mint a biztonságirányítás a bejáratnál kezdődik tehát, éppúgy fontos mindkét téma vonatkozásában, hogy a minőség- és biztonságvédelmi potenciál az egyes övezetekben úgy nyilvánuljon meg ahogy szükséges és elégséges.

A minőségi és biztonsági garanciák fenntartásához, ezért nagyon lényeges, hogy a vállalatirányítás alapjaihoz tartozó szisztéma, vagyis a biztonsági övezetek elhatárolása és az áramlások szabályozottsága olyan látható és rejtve szerelt infrastruktúrával rendelkezzen, ami mérhetővé, fenntarthatóvá teszi a minőségi és biztonsági preferenciákat anélkül, hogy statikus erőforrást pazarolnánk ezen prioritások felszínen tartására.

Vissza kell vennünk az irányítást!

Újragondolásra érdemes az a minőség- és biztonságirányítási rendszer-üzemeltetési szokás is, ami egyrészt az auditálás környéki aktivitás kényelmébe helyezkedve, szempontsori megfelelőséget tűz célul és kiszervezett szolgáltatásként, elköteleződés mentes védelmi potenciál ígéretével álltatja magát.

A mostban a vállalat minőségéért és biztonságáért felelős vezetőknek új kommunikációs, humán erő, képzési, ellenőrzési, incidens kezelési kihívásokkal kell szembe nézniük, amiket a régi módszerek nem fognak megoldani. Egészséges egyensúlyt kell teremteni a külső szakértő és a belső integrátor, a külső szolgáltató és a belső szervezet arányainak kialakításaiban, de biztosra vehető, hogy a jelen kori aránytalanságok fenntartása gyengíti a vállalati, szervezeti immunitást és olyan kitettséget okoz, amit nyugodtan nevezhetünk a gyenge láncszemnek, a '22-es csapdájának.

Egy igazságos rendszerben nem az a kérdés, hogy mi a helyes válasz!